sâmbătă, 2 iulie 2011

De ce a fost Thomas Edison bogat si faimos

In primul rand, am tinut sa-i spun nepotului meu ca nu Thomas Edison a inventat becul, el l-a perfectionat. Au existat si alte becuri care fusesera inventate inaintea lui, numai ca nu erau practice. De asemenea, ceilalti inventatori nu reuseau sa-si explice cum ar putea avea becul o valoare comerciala. Mai pe scurt, nu stiau sa scoata bani din inventia lor, pe cand Edison a stiu foarte bine. El a fost inventatorul primului bec ce a putut fi folosit si a stiut sa isi transforme inventia intr-o afacere. Probabil te gandesti ca Thomas Edison era olimpic la scoala, ca avea numai note de 10, ei bine, nu. Edison s-a lasat de scoala pentru ca profesorii sai credeau ca nu e suficient de destept pentru a obtine succese scolare. In copilarie, s-a angajat si vindea bomboane si reviste in trenuri. In curand si-a facut propriul ziar si a angajat o echipa de baieti care sa-l vanda. Aceea a fost perioada in care Edison si-a dezvoltat abilitatile de vanzator. Dupa o perioada acesta s-a angajat ca telegrafist, ajungand cel mai bun in acest domeniu.

Thomas Edison a fost mai mult decat un simplu inventator, inca din copilarie a devenit proprietarul unei afaceri. De aceea a devenit bogat si faimos. Ca telegrafist, stia ca sistemul de afaceri l-a facut pe inventatorul telegrafului atat de faimos – un sistem alcatuit din stalpi, cabluri, oameni care stiau sa il foloseasca si statii telegrafice. Tanar fiind, Thomas Edison a inteles puterea sistemului. Ceea ce a facut ca becul sa aiba succes nu a fost becul in sine, ci sistemul de cabluri electrice si generatoare care furnizau energie electrica becului. Edison a devenit bogat si faimos pentru ca a reusit sa vada imaginea in ansamblu, in timp ce ceilalti au vazut doar becul electric.

Fara reteaua electrica, becul electric ar fi insemnat prea putin pentru oameni. Mai pe scurt, Thomas Edison a construit o adevarata retea. Sa ne gandim cum a ajuns John D. Rockefeller unul dintre cei mai bogati oameni ai lumii. El a facut mai mult decat sa foreze petrol, la fel ca Edison, Rockefeller a construit o retea, o retea de statii de benzina, cisterne care sa le alimenteze, tancuri petroliere si conducte. Exemple de astfel de oameni sunt multe, toti au ajuns bogati ca au gandit in ansamblu, au construit retele…

Majoritatea oamenilor merg la scoala sa invete sa devina angajati ai sistemului, ei nu reusesc sa vada imaginea in ansamblu. Cei mai multi nu vad decat valoare slujbei lor pentru ca asa au fost educati.

Tin sa precizez ca prin acest articol nu vreau sa denigrez scoala sau sa instig la abandon scolar. Altceva trebuie inteles din acest articol… Cu toate acestea, pot spune despre invatamantul romanesc ca are mult de recuperat, cu totii stim cate materii sunt care nu ne ajuta la nimic. Un sondaj facut acum cativa ani, a aratat ca in invatamantul romanesc 40% din materie nu-i ajuta pe elevi cu nimic, iar restul de 60% trebuie usor modificata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu